PANKEK ve KREP - HAZIRLAMA, PİŞİRME, ARASINDAKİ FARKLAR
PANKEK ve KREP - HAZIRLAMA, PİŞİRME, ARASINDAKİ FARKLAR
} Pankek
ve Krep grubu yumurtalardan yapılan tatlıların büyük bir kısmını oluşturur.
Fransızlar krep (crèpe), Amerikalılar pan cake (pankek), Almanlar panneguets
(ponnekuets) diye isimlendirmişlerdir.
} Türkçe
karşılığı ise çeşitli yörelerde kaygana, akıtma, cızlamadır.
Peki krep ve pankek
arasındaki farklar nelerdir?
Pankek
ve krebi ayıran en önemli özellik ;
} Pankekte kabartma tozu ya da herhangi bir kabartıcı madde olması, fakat krepte kabartıcı madde bulunmamasıdır. Bu nedenle krep ince ve geniş, pankek ise daha küçük, yuvarlak ve kabarık olur.
} Bazı
istisnalar mevcut tabi. İngilizlerin pancake yapımında kabartma tozu
bulunmuyor. Yumurta, süt ve unun karıştırılmasıyla hazırlanan harç küçük
ölçeklerle yanmaz-yapışmaz tavada tek tek pişiriliyor.
} Krep
(crèpe): Hepsinden ince olarak hazırlanır.
} Pankek (pan cake): Daha kalın ve küçük olarak
hazırlanır. İnce uygulamaları da
görülür.
} Panneguets: Oldukça kalın hazırlanır. Pişme
fırında tamamlanır.
} Kaygana: İsteğe göre hem ince hem kalın olarak
kullanılır. Bazı yörelerde yumurta
sayısı fazla tutulmuş, yapraklar kalın yapılmıştır.
PANKEK
} Pankekin Türkçe ismi tava keki olarak
kullanılmaktadır. Amerikan mutfağına aittir.
} Nişasta
bazlı, yumurta, süt ve tereyağı içeren bir bulamaç ile hazırlanan ve genellikle
ince ve yuvarlak olan düz bir hamur işi türüdür.
} Arkeolojik
kanıtlar, pankek ve türevlerinin muhtemelen tarih öncesi toplumlarda yenen en
eski ve en yaygın tahıl bazlı besin olduğunu göstermektedir.
} Pankekin
şekli ve yapısı dünya çapında değişiklik gösterir. İngiltere’de mayasız ve
krebe benzer yapılırken, Kuzey Amerika’da kabarıp keke benzemesi için kabartma
tozu gibi kabartıcı maddeler kullanılır.
} Pankek
hem tuzlu hem tatlı yapılabilen bir hamurişidir. İsteğe bağlı olarak içerisine değişik
dolgular kullanılır. Meyveler, reçel, patates, ıspanak gibi sebzeler, salam,
çikolata vs kullanılabilir ve akçaağaç şurubu, bal, frambuaz gibi değişik
soslarla süslenebilir.
KREP
} Krebin Türkçe ismi akıtma olarak kullanılmaktadır.
12. yy’da Fransa’da ortaya çıkmış, 20.yy’da şuanki halini almıştır.
} Yumurta,
süt, un karışımından oluşan sıvı hamurun tavaya dökülüp kızartılmasıyla
yapılan, ince yuvarlak ve yumuşak olan tatlı veya tuzlu hamurişidir.
} Hamur
tavaya konduktan sonra tavanın her yerini kaplayacak şekilde yayılır.
Krep (Crèpe) ve Pankek (Pan Cake) Hamuru Hazırlama İlkeleri
ü Krep
hazırlamada kullanılan malzemeler ölçülü olmalıdır. Ölçüye uyulmazsa
hazırlanacak sıvının kıvamı olumsuz etkilenir.
ü Malzemeler hazırlandıktan sonra çukur bir
kapta yumurtalar çırpma teli veya mikserle çırpılır. Ölçülü ve elenmiş un eklenip
karıştırılır. Şeker, tuz ve tarifte
varsa karbonat veya kabarma tozu eklenir.
Yavaş yavaş süt eklenip çırpılarak istenilen özellikte hamur elde
edilir. Hamur pütürlü olmamalı, iyice
karıştırılmalıdır.
ü Un
elenmeden kullanılırsa hamurda topaklar oluşabilir. Gerekirse birkaç defa
elenip hamurun homojen olması sağlanabilir.
ü Tüm
malzemeler aksi belirtilmediği sürece oda sıcaklığında olmalıdır. Özellikle
yumurtalar oda sıcaklığına getirilmesi gereken en önemli malzemedir.
ü Hamur
hazırlandıktan sonra en az yarım saat bekletilmelidir. Hatta bir gece dolapta
bekletilirse sonraki gün hamurun üzerinde kabarcıklar görülür, bu da demek
oluyor ki pankek güzelce kabaracaktır. Bu şekilde hamur daha kolay pişecek ve
daha kıvamlı olacaktır.
Krep (Crèpe) ve Pankekin (Pan Cake) Pişirilmesinde Dikkat Edilecek Noktalar
} Krepler
fazla yağ istemez. Burada kullanılan
yağın amacı krepin tavaya yapışmasını önlemektir. Tavanın heryerine yağ geldiğinden emin
olunmalıdır.
} Hamur
ne kadar iyi olursa olsun tava gerektiği gibi olmazsa krep ve pankek düzgün
çıkmaz. İnce krep tavası, yanmaz
yapışmaz düz yüzeyli tava ya da demir döküm tava kullanılmalıdır. Sac ya da
krep pişirmek üzere özel tasarlanan elektrikli saclar da mükemmel pişirme
araçlarıdır.
} Tava
hemen hareket ettirilerek muntazam bir şekilde her tarafına yayılması sağlanır.
Ocak üzerinde tava hafif sallanarak bir tarafı pişince diğer tarafı çevirme
hareketi ile veya spatula ile parçalanmadan çevrilir.
} Diğer
tarafı da çevrilir, yağlı kâğıt üzerine çıkarılır. Soğuyunca aralarına yağlı kâğıt
konularak üst üste dizilir. Gereken yerde kullanılır.
Çok faydalı olmuş :)
YanıtlaSilTeşekkürler :)
SilTeşekkür ederiiiz bu bilgiler için .Çok beğendim :)
YanıtlaSilOkuduğunuz için ben teşekkür ederim. :)
Sil